Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

МАЙСТЕР-КЛАС В ТЕХНІЦІ «КОЛАЖ»
Вівторок, 26 березня 2024, 11:14

22 березня у відділі мистецької літератури за участю студентів Українського католицького університету було проведено майстер-клас в техніці «колаж» (від фр. coller – склеювати) – прийом в образотворчому мистецтві, який ґрунтується на введені у твір різних за фактурою та кольором предметів: шматків газет, афіш, шпалер тощо. У широкому сенсі колаж – це включення за допомогою монтажу в твори літератури, театру, кіно, живопису, музики різностильових об’єктів або тем для посилення естетичного ефекту.

Завідувач відділу Надія Письменна розповіла декілька цікавих фактів про історію виникнення колажу в образотворчому мистецтві. Колаж залишає глядачам неймовірно багато свободи для інтерпретації. Завдяки комбінації традицій та інновацій, він не втомлюється дивувати, залишаючись одним із магістральних напрямів у сучасному мистецтві. Відомо, що техніка колажу почала використовуватися відтоді як в Китаї був винайдений папір, але суспільне визнання і термінологічне вираження він отримав набагато пізніше у Франції завдяки творчості метрів художнього живопису Жоржа Брака, Пабло Пікассо і Анрі Матісса. Пізніше в Європі колаж став поштовхом до розвитку поп-арту. Прехідною ланкою від колажу до поп-арту є картина Річарда Гамільтона «Що саме робить наші житла такими особливими, такими привабливими?».

У 2014 році в альтернативній галереї Тимутопіяпрес (м. Львів) відбулась перша міжнародна виставка мистецтва колажу в Україні «Колаж Арт». Куратор проєкту львівський художник Любомир Тимків представив роботи 152 сучасних майстрів колажу з 27 країн світу.

Учасники нашого майстер-класу створили досить цікаві та різноманітні колажі. Для цього їм знадобилися лише клей, ножиці, газети, журнали та кольоровий папір. Усі, хто брав участь, з приємністю представили свої творчі роботи.