Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація книги Ярослава Гнатіва «Закувала зозуленька ой під Черленицев»
Субота, 08 лютого 2014, 11:29

В останній робочий день тижня, 7 лютого 2014 р., у бібліотеці відбулася презентація книги відомого письменника і науковця Ярослава Гнатіва (він же Ярослав Николович) «Закувала зозуленька ой під Черленицев», яку правильніше було б назвати читацькою конференцією. Виступали як особи, дотичні до створення згаданого видання, так і шанувальники творчості Я. Гнатіва, краєзнавці, учасники державотворчих процесів в Галичині кінця 80-х – початку 90-х років ХХ ст. Серед учасників було досить багато фахових істориків, зокрема, Микола Литвин, Леонтій Войтович, Іван Сварник.

Степан Давимука розкрив особливості багаторічної праці над збором матеріалів до книги, автор висловив деякі міркування, що не увійшли до основного тексту. Зокрема, про можливі генеалогічні зв’язки роду Давимук з Чорторийськими. Останнє рішуче заперечив знавець родових особливостей європейських володарів Л. Войтович, котрий наголосив, що Чорторийські – давній руський православний княжий рід, який полонізувався і окатоличився щойно на переломі XVI-XVII ст. Директор Інституту українознавства М. Литвин висловив сподівання, що набуток істориків-непрофесіоналів в галузі історичного краєзнавства заохотить і фахових істориків звернути пильнішу увагу на локальну історію. Іван Сварник підкреслив, що лише людина, яка любить свою малу батьківщину, може бути патріотом України.

Загалом усі присутні відзначали значний рівень заглибленості твору в історичні джерела, почерпнуті не лише з фондів Центрального історичного архіву, але й із літописної та краєзнавчої літератури, унікальну рису автора знаходити в локальній історії загальноукраїнські й загальнолюдські моменти. Вечір закінчився побажанням многих літ здоров’я і плідної творчості авторові та всім причетним до цього гарного видання.