Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Вечір пам'яті Ольги Басараб
П'ятниця, 14 лютого 2014, 17:12

Ольга Басараб cтaлa cимвoлoм нeзлaмнoї бopoтьби зa Укpaїнcькy Дepжaвy та жінкою-легендою українського визвольного руху. Була розвідницею Української Військової Організації, зв’язковою Євгена Коновальця. Її мoгилa – мicцe пaлoмництвa тиcяч yкpaїнцiв, a життя – пpиклaд для нacлiдyвaння. 90 років тому її знайшли повішеною у тюремній камері після нічних допитів та катувань. Вона померла нескореною, а головне – не зрадницею. Історики запевняють: життя у неї відібрали кати, які хотіли дізнатися про членів українського визвольного руху.

12 лютого, у день пам’яті громадської діячки, біля її могили на Янівському кладовищі відправили поминальну панахиду та поклали квіти. А у відділі читального залу відбувся вечір пам’яті видатної українки, націоналістки, яка загинула від рук окупантів, – Ольги Басараб.

Про Ольгу Басараб українці знають мало. Проте її ім’я навічно записане на скрижалях національної пам’яті. Бо вона – та, яка не скорилась, не зрадила, пройшла нелюдські тортури, зазнала мученицької смерті. Саме про це і розповів ведучий заходу директор бібліотеки Іван Сварник. Він наголосив на великій праці з увічнення пам’яті Ольги Басараб нині вже покійного історика Ярослава Ляльки, розповів про документи, що увійшли до книги «Ольга Басараб та її доба».

Детальніше про діяльність Ольги Басараб розповіла голова Товариства ім. О. Басараб та О. Теліги, кандидат філософських наук Олеся Применко, яка, зокрема, сказала: «…вона мало говорила, мало писала, але багато робила…». Пані Олеся подякувала людям, які шанують О. Басараб, роблять багато для популяризації її діяльності та вшануванню її пам’яті, і передала слово доценту кафедри історії України Національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. Гжицького Ользі Бежук, яка розповіла про Ольгу Басараб як про надзвичайно вольову жінку, високоінтелектуальну особистість. Велику роль у формуванні Ольги Басараб відіграла сім’я, яка й заклала фундамент її націоналістичних поглядів. У своєму виступі п. Ольга згадала про дитинство, друзів і громадську позицію видатної українки і, зокрема, зазначила: «Ольга Басараб для всіх нас є символом нескореності. На її прикладі ми виховуємо нашу молодь. Жінки завжди були на вістрі боротьби за Україну. Їх чимало полягло в цій боротьбі. Сьогодні українське жіноцтво теж у перших лавах борців: поряд з чоловіками на Майдані, поряд – на Грушевського. Не забуваймо про те, що ми сильні».

Архітектор Ярослав Климовський представив громаді фото нової роботи скульптора Любомира Яремчука – погруддя Ольги Басараб і розповів про увічнення постаті О. Басараб у монументальній скульптурі.

Заступник директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Вікторія Садова розповіла про місця пам’яті та меморіальні дошки, пов’язані з Ольгою Басараб, про збережені музеєм відеоматеріали, які можуть стати основою для створення документального фільму про народну героїню.

У СЗШ № 49 функціонує громадський музей Ольги Басараб. Його директор пані Леся Галамушка розповіла про його експозицію, впорядковану зусиллями істориків-активістів, членкинь Союзу українок і вчителів школи. Учениці школи продекламували вірші-посвяти Ользі Басараб.