Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Круглий стіл «Державотворча традиція: диктатор ЗУНР Євген Петрушевич»
П'ятниця, 09 червня 2023, 11:56

Провідне коло Організації української нації «Держава», Українське національне середовище, громадська організація «Міждисциплінарні філософські студії «Ентазис» та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Державотворча традиція: диктатор ЗУНР Євген Петрушевич».

Вступне слово на пошанування українського громадсько-політичного діяча, доктора цивільного і церковного права, Президента Української Національної Ради і Уповновадженого Диктататора Західноукраїнської Народної Республіки Євгена Петрушевича виголосив завідувач відділу україніки, поет Євген Салевич:

«Наша мета – подати історію української національної людини, провідника нації в часи української національної революції 1917 – 1923 рр. у якій відбилася тогочасна національна історія. Наша головна мета – тривання історії української цивілізації.

Український національний шлях Євгена Петрушевича – це шлях творення української держави у час падіння Австро-Угорської імперії, це взірець служіння нації, взірець відповідальності за долю нації, це високе проявлення давнього аристократичного українського роду, це високе проявлення священичого роду і це свідчення державотворчого начала нашої нації і відвічної ідеї соборності нації».

Кандидат історичних наук, автор видання « Євген Петрушевич. 1863 – 1940. Ілюстрований біографічний нарис» Олег Павлишин подав розгорнуту історичну картину життя і діяльності видатного українського громадсько-політичного і державного діяча, який належить до « героїчного канону національно-визвольного руху». Промовець вів мову від генеалогічного дерева Євгена Петрушевича, священничого родинного середовища до обрання ним свого шляху в освіті , правничій і громадсько-політичній діяльності. Євген Петрушевич став одним з чільних українських політиків, депутатом Державної Ради у Відні та Галицького Сойму, головою Української парламентарної репрезентації, а згодом президентом Української національної ради ЗУНР та диктатором ЗУНР. Промовець висловив бачення Євгена Петрушевича розвитку західноукраїнської держави у час української національної революції 1917 – 1923 рр.. Спочатку він підтримував ідею входження української держави до Австрійської федерації. Після капітуляції Австрії і під час розгортання українсько-польської війни у Східній Галичині прийшла ідея проголошення злуки з УНР. Розчарувавшись у державотворчому потенціалі УНР, Євген Петрушевич розглядав проекти федерації з Чехо-Словаччиною і навіть з не більшовицькою Росією, пропонував на розгляд Найвищої Ради країн Антанти і Ліги Націй проект «Галицької Республіки». Роль Євгена Петрушевича у державотворенні ЗУНР була суперечливою. Він всіляко сприяв становленню демократичної системи влади, але в умовах військових поразок став диктатором.

Наукові промови на круглому столі виголосили відомий історик Іван Сварник «Психологія правника в державотворчій діяльності Євгена Петрушевича», доктор історичних наук Ігор Гаврилів «Зовнішня політика Євгена Петрушевича: договори та політичні орієнтири », доктор філософських наук Ігор Держко «Діячі ЗУНР і Євген Петрушевич», громадський діяч Юрій Антоняк «Легітимність державотворення у світогляді Євгена Петрушевича».

Участь в обговоренні теми круглого столу, окрім уже згаданих учасників, брали доктор технічних наук Роман Базилевич, доктор мистецтвознавства Роман Одрехівський, доктор економічних наук Борис Карпінський,кандидат філологічних наук Ольга Антоник, громадсько - політичний діяч Ігор Кузьмак,громадський діяч Зеновій Бермес, діяч освіти Ярослав Даць, художник Ігор Копчик, завідувач читального залу ЛОУНБ Ольга Вахула, провідні бібліотекарі відділу україніки Мар’яна Москва, Ірина Лемик та інші.