Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

СПЕЦПОГАШЕННЯ У БІБЛІОТЕЦІ
Вівторок, 14 грудня 2021, 12:15

13 грудня у бібліотеці відбулася вже друга цікава акція, пов’язана з українською філателією – спецпогашення конвертів і марок, присвячених ювілеям двох видатних постатей української історії – проф. Ярослава Дашкевича й політичного діяча, секретаря УГВР Миколи Дужого. Філателістичну сторону події представляв Андрій Пилюх, керівник «Козацької пошти». Доповіді про ювілярів виголосили Іван Сварник і Микола Посівнич. Перший поділився міркуваннями про роль Дашкевича в історичній науці України, підкреслив, що Ярослав Романович був не лише істориком і знавцем джерел, але й глибоко цікавився філологією, сходознавством (особливо вірменістикою), був першорядним бібліографом, фахово займався міжнародними стосунками, історичною картографією, сфрагістикою, глибоко вивчав матеріальну культуру кочовиків Причорномор’я. А головне – був українським патріотом. М. Посівнич ознайомив присутніх із життєвим шляхом Миколи Дужого, якому Є. Коновалець доручив займатися «Просвітою» - важливою сферою культури Галичини. Згодом він працював як у легальних структурах, так і в підпіллі, 1944 був секретарем УГВР. У сталінських таборах він зумів відродити ОУН, налагодити навчання, вишкіл і виховання молоді. Цікаві спогади про нього залишив молодший брат Петро. Н. Бортняк повідомила присутніх про можливість ознайомитися з останніми інтерв’ю Я. Дашкевича, записаними В. Глинчаком. Підсумком акції стало погашення спеціальних конвертів з марками, присвячених ювілеям Я. Дашкевича й М. Дужого.

Того ж дня в Інтернет-центрі бібліотеки через ZOOM відбулося вшанування проф. Я. Дашкевича й презентація його нової книги «У світі книжки». У ній взяли участь загалом 42 учасники: Франк Стисин, В. і Г. Остапчуки, М. і О. Сварники з Канади, Я. Федорук і Р. Сосса (Київ), В. Ченцова, М. Капраль, І. Преловська, І. Гаюк А. Фелонюк, Л. Ільницька, Н. Бортняк, З. Білик , А. Содомора, У. Кришталович, Г. Сварник,І. Сварник та ін. Д-р М. Капраль від Львівського відділення Інституту української археографії і джерелознавства привітав учасників зі святами, нагадав про попередні видання праць Я. Дашкевича – «Постаті», «Вірменія і Україна», «Вірмени в Україні», «Учи неможними устами сказати правду…», «Майстерня історика», «Україна і Схід».

Проф. Ф. Сисин виголосив лекцію про розвиток історичної науки у світі в ХХ ст., підкреслив роль Я. Дашкевича у відстоюванні україноцентричного погляду на історію, у поглибленому й критичному використанні історичних джерел, зокрема архівних документів. Г. Сварник зупинилася на традиціях родини Дашкевичів, відображених на складі домашньої бібліотеки, частково реконструйованої за документами з меморіального архіву-бібліотеки вченого та познайомила присутніх з результатами копітких пошуків М. Дядюк, Л. Ільницької та ін. працівників у фондах ЛННБ, зупинилася на дружніх стосунках із Ю. Меженком, Ф. Максименком, Ф. Сараною та ін. книгознавцями. І. Сварник поділився думками про внесок ученого в бібліографію, бібліотекознавство, книгознавство й суміжні науки, стосунки з Я. Ісаєвичем, О. Мацюком та ін. дослідниками книгодрукування, його критичне й об’єктивне ставлення до радянських, американських, польських та ін. видань, про особливий внесок у вивчення вірменського книгодрукування у Львові ХVII ст. На думку історика Ярослав Дашкевич, як особистість, існував і працював поза системою, був людиною вільною і незалежною. Останнє твердження продовжив письменник і перекладач А. Содомора, кажучи, що Дашкевич мав міцний хребет і був тим дубом (з вірша Руданського), який не гнувся під натиском долі й обставин. Письменник згадав про спільну працю з істориком в архіві, про дієтичну їдальню на Радянській, де вони обідали, а також про свою передмову до бібліографічного покажчика Я. Дашкевича. Спогадами про лихі радянські часи й особисті зустрічі з істориком поділилися Віктор і Галина Остапчуки з Канади.

Іван СВАРНИК