Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Виставка «Вічне та прекрасне» відомого українського скульптора Олексія Леонова
Середа, 05 червня 2019, 09:04

6 червня о 14.00 у бібліотеці відкриється виставка «Вічне та прекрасне» відомого українського скульптора Олексія Леонова. Весь його творчий шлях присвячений завданню втілити у форму вищі духовні устремління. «Молитвою в скульптурі» називають його роботи сучасники. Подібно до давньогрецького скульптора Фідія, він проникає своєю свідомістю у високі сфери Духу та приносить у земний світ одухотворені óбрази, які умиротворяють тих, хто їх споглядає.

Доля дарувала Олексію талант, який розкрився дуже рано. Він народився 1982 р. в місті Сумах. У два роки почав ліпити з пластиліну, а з п’ятирічного віку – активно займався у київській художній студії. Потім були роки успішного навчання в Державній художній школі ім. Т. Шевченка в Києві. 1999 р. Олексій вступає до Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури (м. Київ). Тут розпочинається справжня активна діяльність скульптора – напружена робота по вісім, а деколи, і по шістнадцять годин на добу. У цьому молодому скульптору завжди допомагали величезна працелюбність і самодисципліна. Під час навчання Олексій брав участь у багатьох виставках і конкурсах. 2002 р. він став лауреатом Всеукраїнської олімпіади з естетики. У 2005 році Олексій блискуче захистив диплом у майстерні В. Швецова: його дипломною роботою стала скульптура «Микола Реріх». Того самого року він вступив до аспірантури академіка В. Бородая, який став його наставником і вчителем. З 2008 року О. Леонов є членом Національної спілки художників України, а з 2013 року – членом Міжнародного художнього фонду.

Майстер має свій неповторний творчий стиль. Митець працює з шамотною глиною, яка полюбилася йому своїми «живими якостями», – матеріалом теплішим за класичний мармур чи гіпс. Техніка шамоту дозволяє зберегти всі особливості авторського ліплення, що зближує її з технікою олійного живопису, в якій твір від задуму до завершення створюється самим автором. Олексій Леонов володіє ще однією важливою для мистецтва скульптури здатністю: тонко втілюючи у своїх творах живий вогонь духу, скульптор неначе оживляє прекрасні образи.

Олексій Леонов – автор багатьох пам’ятників. 2007 р. він узяв участь у київському проекті «Алея Муз» на березі Дніпра, створив скульптури «Орфей» і «Муза Скульптури». У 2012 році Міжнародним благодійним громадським фондом «Діалог культур – спільний світ» був встановлений пам’ятник першому космонавту Юрію Гагаріну (створений О. Леоновим 2011 р.) біля штаб-квартири NASA в місті Х’юстоні. Пам’ятник першовідкривачу Антарктиди Ф. Ф. Беллінсгаузену (2016 р.) встановлено у столиці Уругваю – Монтевідео.

За 2005-2018 рр. відбулось понад 70 персональних виставок Олексія. Роботи Леонова знаходяться у понад 50 містах світу, зокрема у Берліні, Вашингтоні, Варні, Чикаго, Нью-Йорку, Страсбурзі, Ле Бурже, Кельні, Копенгагені, Іракліоні, Празі, Куала-Лумпурі, Монтевідео, Мумбаї, Калькутті, Пекіні, Астані, Улан-Баторі та ін. Серед творів «Ісус Христос», «Конфуцій», «Лао-Цзи», «Мойсей», «Будда», «Орфей», «Піфагор», «Сократ», «Платон», «Фідій» та ін. Одним із головних образів у творчості митця є образ Ісуса Христа.

«Образ Христа дуже близький мені, – я відтворюю його таким, яким ношу у своєму серці, – Учителя сповненого любові такої сили, яка проклала шлях усьому людству».