Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація блоку марок та конверта спецпогашення «Перший день»
Середа, 19 червня 2019, 15:39

7 червня 1919 р. відбулася наступальна військова операція Української галицької армії під час польсько-української війни в Галичині 1918-1919 рр., яка отримала назву «Чортківська офензива». З нагоди її сторіччя 18 червня у великій читальній залі відбулася презентація блоку марок та конверту спецпогашення «Перший день» в рамках проекту «Власна марка» за сприянням ГО «Альтернатива-Чортків».

З вступним словом до гостей звернувся директор бібліотеки Іван Сварник: «У сенсі моралі, в сенсі психології Чортківська наступальна операція відіграла вирішальну роль для формування бойового духу української нації XX століття. Якби не ця подія, то ми б не мали пізніше Української повстанської армії, ми б не мали тих вояків, котрі до 1962 року тримали свою війну, тримали свою оборону проти комуністичної влади. Тому Чортківська офензива має відігравати для нас консолідуючу роль, як того ключового пункту, навколо якого ми повинні концентрувати увагу українського суспільства».

Детальніше про цю операцію розповів історик Олександр Дєдик. Він наголосив, що незважаючи на те, що ми не перемогли у наших перших визвольних змаганнях 1917-21 рр., у цій історії є сторінки, якими ми маємо пишатися. «Цю операцію творили конкретні люди, про яких треба говорити. Треба зрозуміти, що ми є однією великою нацією, яка має своє бачення того, як розвивати культуру, країну і яким шляхом йти». Також Олександр Дєдик презентував свою книгу «Чортківська офензива», яка вийшла друком у видавництві «Астролябія».

Член Спілки філателістів України, автор ескізу штемпеля, відомий львівський дизайнер Андрій Пилюх презентував ювілейний конверт і поштовий штемпель. Художник-графік Олег Кіналь презентував ювілейний блок марок. На завершення відбулося урочисте спецпогашення поштової марки та художнього конверта, присвяченої 100-річчю Чортківської офензиви.