Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ПОЛКОВНИК КОНОВАЛЕЦЬ І УССД
Понеділок, 12 липня 2021, 14:40

Відділ україніки ЛОУНБ і провідне коло ОУН «Держава» провели наукову конференцію «Євген Коновалець: постать на тлі доби».

Вступне слово виголосив завідувач відділу україніки, представник ОУН «Держава» Євген Салевич. Він коротко і чітко висловив провідні думки і завдання щодо організації української нації:

  • нація створена Богом;

  • нація прагне бути і прагне бути сильною;

  • сила нації в її тотальній світовій організації;

  • нам була, є і буде потрібна організація української нації;

  • маючи свою українську державу, ми можемо втратити все – українську ідентичність, території і простір, коли у нас не буде сильної організації української нації;

  • маємо перед очима західний світ, де мігранти окуповують заможні країни, де є все, окрім сильних національних організацій і розуміння національними елітами загроз національним ідентичностям. Тому згідно традиції ми повинні пошанувати великого організатора української нації ХХ століття, організатора потужних УВО та ОУН Євгена Коновальця і вся нація повинна шанувати свого організатора, бо його діяльність дає можливість нації бути у прийдешньому.

Історик Іван Сварник підкреслив, що Євген Коновалець був, насамперед, видатним політиком, який передбачав події значно прозорливіше за сучасників. Саме Коновалець поставив перед української елітою – військовими, вчителями, священниками, студентами - завдання боротися всіма можливими засобами, в першу чергу політичними (але й терактами та саботажем), за Українську Соборну Самостійну Державу. Це завдання залишається актуальним і нині, коли з двадцяти футболістів збірної України рідною мовою говорить лише один. І це при тому, що Росія однозначно виявила свою ворожість до України. Нагальне завдання інтелігенції – виховання свідомих українців, гордих за свою мову, історію, державу, готових віддати за це своє життя, як полковник Коновалець. Історик зауважив, що значна кількість документів про Коновальців зберігається в Історичному архіві – церковні, шкільні, удові фонди, «Просвіта», колекція документів УНР-ЗУНР та ін.

Кандидат історичних наук Іван Хома виголосив доповідь «Становлення і військово-політична діяльність полковника Євгена Коновальця». За словами промовця, Коновалець – головний організатор українських національно-визвольних змагань. Напередодні Першої світової війни це постать номер один в українському студентському русі. Вже тоді він був у правлінні товариства «Просвіта», був у політичній раді найпопулярнішої на той час української політичної сили – Української національно-демократичної партії, у правлінні української студентської організації – Українського студентського союзу. Громадсько-політична діяльність Євгена Коновальця згодом змінилася військовим вишколом і на 1920 рік він став безальтернативним провідником нації. Так командир Січових стрільців в армії УНР на початку 1920 х років стає очільником Української військової організації, а згодом – наприкінці 1920-х років – очільником Організації українських націоналістів.

Доктор історичних наук Ігор Гаврилів виголосив доповідь «Євген Коновалець: національне оточення і московська агентура» Питання взаємин між лідером і його оточення постійно гостро стояло в історії України. А надто загострювалося воно в роки національно-визвольних змагань і в періоди утвердження державності. Проблема взаємовідносин членства Організації українських націоналістів досі актуальна. Полковник Коновалець мав беззаперечний авторитет в українських політичних колах і на еміграції. У 1920-х роках йому вдалося зберегти УВО як необхідний збройний чинник у визвольній боротьбі українського народу. Зі створенням ОУН йому вдалося залагодити низку конфліктів, пов’язаних із влиттям УВО в ОУН. На початку 1930-років голова ОУН зауважив дві тенденції у розвитку організації: еміграційно-політичну і крайово-бойову. Еміграційні політики бажали повністю підпорядкувати собі діяльність крановиків, обмежити їхню бойову діяльність. Коновалець відповів, що вилучити терор з діяльності ОУН може тільки Конгрес ОУН. А про масові протестаційно-саботажні акції проти польської окупаційної влади, які організував чільний бойовик УВО-ОУН Роман Шухевич, Євген Коновалець казав, що за них його благословлятимуть, або проклинатимуть.

Супротивники завжди тримали на оці лідерів українського визвольного руху. Москва постійно направляла вишколених агентів-пропагандистів в українські організації. Проникли московські агенти і в УВО. Заходами радянської агентури робилися спроби усунути Євген Коновальця з посади голови УВО. Наявність ворожих агентів вела і до розколу ОУН. А добре розібравшись у діяльності та у взаємовідносинах членства організації московська агентура вирішила завдати удару по Проводу ОУН – ліквідувати полковника Коновальця. Московська агентура зуміла безкарно проводити спецоперації, вносячи розбрат в ОУН і провокуючи братовбивство. А ПУН на чолі з Коновальцем не знайшов засобів аби нейтралізувати вплив супротивників.

Історик, дійсний член НТШ Ярослав Середницький висловив свої думки у виступі «Євген Коновалець: героїчний шлях воїна і провідника нації» Промовець докладно висвітлив шлях провідника української нації до вершини, яку він назвав полковник або отаман Євген Коновалець.

Участь в науковій конференції «Євген Коновалець: постать на тлі доби» брали вчені Мирослав Дністрянський, Роман Базилевич, Богдан Калиняк, Михайло Яворський, громадські і культурні діячі Ростислав Сорока, Ростислав Вороновський, Дмитро Сапіга, Андрій Левик, Василь Салига,Ігор Копчик, Микола Обідняк, Наталя Білоус, Роман Біль, Роман Ковальчук, Михайдо Вельгош, Михайло Рудак, Зіновій Бермес та інші.

Світлини художниці Наталі Білоус.