Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Свято Матері «Слова любові до Тебе, Мамо!»
Четвер, 16 травня 2019, 15:15

15 травня 2019 року затишний, невеликий читальний зал відділу україніки вже традиційно зібрав нашу бібліотечну родину з нагоди вшанування найближчої, найдорожчої, наймилішої людини, яка дає життя, – Матері. Про історію свята, його традиції, святкування в Україні та інших країнах розповів директор п. Іван Сварник. Він також взяв на себе почесну місію привітати всіх працівниць – мам, бабусь, донечок і онучок.

Очільниця відновленої громадської організації ЛОО «Союз українок» п. Ореслава Хомик відзначила, що саме з ініціативи Союзу українок День матері почали святкувати на наших теренах, головою, а 15 травня – дата символічна, адже це ще й День родини, а матір у родині відіграє неоціненну роль. За словами п. Ореслави, для української родини слово «Мати» має потрійний зміст: Божа Матір, Мати-Україна та Матір-жінка, яка народила кожного з нас. Отже, світле травневе свято має потрійний характер: родинний, громадський і християнський. Любов до рідної матері переросла у глибоку пошану до матері Божої, яка стала покровителькою українців, та у любов до Матері-України, що втілюється у боротьбі за волю, за те, щоб окупантський чобіт не топтав українську землю. Пані Хомик розповіла, як союзянки продовжують традиції довоєнного Союзу українок, залучають до співпраці посестер з-за кордону, допомагають як волонтерки у російсько-українській війні на Сході України, бережуть та відновлюють пам’ятки культури та мистецтва.

Захід дав змогу виявитися самобутньому таланту: завідувач відділу читальної зали п. Ольга Вахула чудово виконала кілька українських пісень.

Книжково-ілюстративна виставка «Найвища любов – Господня, Найкраща любов – Материнська!» до 90-річчя першого відзначення Дня матері і 20-річчя з часу його офіційного визнання в Україні, підготовлена працівниками відділу україніки, довершила створення задушевності, невимушеної атмосфери, особливої аури родинного свята.