Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Вечір-спогад «До багнета прирівняли перо» в день 50-річчя від дня народження Георгія Ґонгадзе
Середа, 22 травня 2019, 12:56

21 травня у великій читальній залі відбувся вечір-спогад «До багнета прирівняли перо» в день 50-річчя від дня народження Георгія Ґонгадзе (1969-2000).

Вечір відкрив директор ЛОУНБ Іван Сварник, який пригадав присутнім про піднесену атмосферу у Львові наприкінці 80-х років минулого століття, коли сюди потрапив молодий студент із Тбілісі, син відомого демократичного діяча Руслана Ґонгадзе та львів’янки Лесі Корчак. Тоді в Галичині творилися перші суспільні рухи (Народний рух України), партії (УРП), молодіжні організації (Товариство Лева, Студентське братство). Далі І. Сварник коротко окреслив життєвий шлях майбутнього журналіста, кінорежисера, непримиренного борця за правду.

Науковець Львівського історичного музею Орест Круковський розповів про свою першу зустріч з «грузинським українцем», який справив на всіх величезне враження, завжди виділявся кипучою енергією, чудово розмовляв українською мовою, був душею товариства. Також згадав свою участь у зйомках фільму «Тіні війни», підкреслив, що ставлення львів’ян до участі хлопців з УНСО у збройних конфліктах поза Україною зовсім неоднозначно сприймалося суспільством.

Громадський діяч Юрко Антоняк детально зупинився на останньому періоді життя Ґонгадзе, його конфлікті з президентом Л. Кучмою та його найближчим оточенням, обставинах загибелі. Підкреслив, що друзі Георгія Ґонгадзе щороку у день зникнення вшановують його пам’ять. Також розповів про доробок журналіста в галузі документального кіно, окремо зупинився на історії створення «Тіней війни». Далі присутні переглянули цей фільм, поділилися своїми враженнями.